Acneea

Acneea este o afectiune inflamatorie a foliculului de par sebaceu. Un folicul contine un fir de par si mai multe glande sebacee. Glandele sebacee creeaza sebumul, o substanta uleioasa care, in mod normal, urca pe firul de par si iese la suprafata pielii. In cazul acneei, anumite celule care se afla la suprafata blocheaza sebumul in folicul si o bacterie a pielii se multiplica in interiorul porilor blocati. In acest fel, tesutul inconjurator se inflameaza.

Acneea este localizata la nivelul fetei, dar poate apare si pe gat, piept, spate, umeri si pe partea superioara a bratelor.

Cele doua categorii de acne sunt:

-acneea neinflamatorie (punctele albe si punctele negre);

-acneea inflamatorie (papule, pustule, nodule sau chisturi).
 

Punctele albe

Punctele albe se formeaza cand infectia nu depaseste stratul superior al pielii. Blocarea porului de la baza unui folicul de par de catre sebumul produs de glandele sebacee, celule moarte si bacterii cauzeaza o umflatura la suprafata pielii (un comedon inchis). Punctele albe se vindeca de regula mai repede decat celelalte forme de acnee.

Oricat ar fi el de reliefat, un punct alb nu trebuie stors. Stoarcerea presupune raspandirea infectiei.

 

 

Punctele negre

Punctele negre apar atunci cand porul se deschide catre suprafata pielii (comedon deschis). Melanina din sebum oxideaza si capata o culoare inchisa.

Ca si in cazul altor forme de acnee, nu trebuie indepartate punctele negre prin stoarcere deoarece inflamatia se va extinde.

Spre deosebire de punctele albe, cele negre au o durata de vindecare mare, porul fiind partial blocat, sebumul se scurge incet catre suprafata.

 
 

Papula

este o inflamatie acneica de culoare rosie, fara varf. Ea indica faptul ca inflamatia a spart peretele folicular si s-a raspandit sub suprafata pielii. Este o mica leziune solida (maxim 5 mm) usor ridicata deasupra pielii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deseori o papula se transforma in pustule pe masura ce infectia se dezvolta.

Macula este pata rosie ce ramane dupa o leziune acneica vindecata. Poate persista cateva zile inainte sa dispara.

Nodulul este o leziune in relief, ca si papula, insa este caracterizat de inflamarea mai in adancime a pielii. Poate duce la distrugerea tesutului, la cicatrici si este foarte dureros.

Chistul este o leziune ce contine celule albe, celule moarte si bacterii si se intinde pana in adancimea pielii. Chisturile si nodulii apar de multe ori impreuna, intr-o forma de acnee ce se numeste nodulochistica.
 

Tratamentul in acnee

Medicatia este foarte variata, iar pentru un tratament corespunzator este necesara consultarea unui dermatolog.

Crema de fata specializata pentru tratarea acneei este cea mai populara, ea aplicandu-se usor si neavand efecte secundare:

-benzoil peroxid – crema de fata antibacteriala, are ca efect uscarea pielii si se aplica zilnic 1-3 luni;

-retin-A, un derivat natural de vitamina A care inhiba aparitia acneei;

-alte creme contin: antibiotice, acid salicylic etc.

Un antibiotic puternic poate completa un tratament acnee cu creme specializate. El trebuie prescris de un dermatolog. Cele mai populare antibiotice pentru tratarea acneei sunt: tetraciclina, doxicilina si eritromicina.

Aromoterapia si acneea

Tratamentul cu uleiuri esentiale va costa insa nu are efectele adverse daca se respecta cu strictete dozele indicate.

* primul instinct este de a aplica o picatura (atentie, in uleiuri esentiale, respectarea dozelor este imperativa pentru a nu avea efecte adverse!!!!) de ulei esential de arbore de ceai (melaleuca alternifolia) pe fiecare pustula, dimineata si seara, dupa curatarea suprafetei de tratat cu un sapun ce are ph neutru sau usor acid;

* in cazuri mai grave, se face un amestec intr-o sticla inchisa la culoare de 10 ml :

– HE (ulei esential) de melaleuca alternifolia 2.5 ml
– HE lavandula spica 2.5 ml
– HE eugenia carylophyllus Sprengel 2.5 ml
– HE laurus nobilis 2.5 ml

se procedeaza ca in prima situatie

La acest tratament local, se adauga o crema preparata in farmacie, care se aplica de 2 ori pe saptamana ca o masca in locurile afectate, se lasa 10 min dupa care se inlatura cu o copresa cu apa; se conserva 3 luni in frigider, se aplica numai cu o spatula din plastic, nu cu degetele; formula este :

– 1 ml HE melaleuca alternifolia
– 1 ml HE lavandula spica
– 1 ml HE rosmarinus officinalis verbenoniferum
– 1 ml HE citrus limonum
– 3 ml HV (ulei virgin) de argan
– 20 g argila verde
– 30 g HA (ulei hidrolat) de lavande officinale qsp
– qsp 100 gel neutru pentru ulei esential

In acelasi timp, se poate face un tratament oral cu oregan in capsule, o capsula dimineata si seara, 20 de zile pe luna timp de 3 luni

si/sau

2 capsule de ulei de Oenothera biennis (ulei de luminita noptii ) sau de Borago officinalis (limba mielului), dimineata si 2 capsule de ulei de peste seara, pana la ameliorarea problemelor

Homeopatia si acneea

– Kalium bromatum 9 CH – in cazul pustulelor pe fata, piept, umeri sau spate la un adolescent agitat, in miscare continua;
– SElenium metallicum 9 CH – in cazul punctelor negre ce apar pe o piele grasa;
– Eugenia jambosa 9CH – in cazul unor cosuri mici, albe, dureroase, agravate in timpul menstruatiei;
– Hepar sulfuris calcareum 15 CH – acnee infectata;
– Silicea 9 CH – in cazul chisturilor reziduale sau a cicatricelor dureroase

In orice tratament, se va tine cont de o alimentatie saraca in grasimi animale ( carne rosie sau mezeluri), zaharuri rafinate, lapte si produse lactate, sucuri. Se recomanda insa legumele crude, fructele, pestele si uleiurile vegetale de prima presiune la rece

 

Produse naturale pentru acnee

Se formeaza o pasta din amestecul de miere si scortisoara macinata fin care se aplica peste noapte timp de o saptamana.

O alta masca de fata cu miere de albine: se combina miere poliflora cu pulbere de nalba si se intinde pe fata in perioada premenstruala.

Se aplica un amestec de dojdie de bere, macerat de orez plus uleiul de masline pe zonele afectate de acnee, in fiecare seara, 10 zile pe luna.

Se spala fata cu ceai de galbenele sau de urzica concentrate.

Se consuma ceai de calgenele sau de urzici de doua ori pe zi, timp de cateva saptamani.

Albusul de ou grabeste procesul de regenerare a pielii. Se intinde pe fata seara si se clateste a doua zi.

Prin tamponarea tenului cu otet de mere se reduc imediat inflamatiile provocate de acnee.

Se pot dilua uleiul de levantica, uleiul de cuisoare sau uleiul de arbore de ceai cu uleiul de samburi de struguri, dupa care se aplica local.

Un alt tratament pentru cosuri: se tamponeaza zona afectata cu lapte de capra amestecat cu nucsoara.

Se foloseste sapun cu sulf, comercializat de magazinele naturiste.

Ceaiul verde este un bun calmant pentru tenul afectat de acnee, are proprietati antioxidante si antibacteriene. Este la fel de eficient ca solutia cu benzoyl peroxid, arata studiile medicale.

Compresele cu musetel au efect calmant si dezinfectant.
 

Tratamente cosmetice în acnee

Îngrijirea cu produse cosmetice în acnee trebuie sa fie ghidata de sfatul unui medic dermatolog.

Nu se indica automanipularea (stoarcerea sau înteparea) leziunilor de acnee, deoarece exista riscul de a provoca un puseu inflamator.

Produsele de curatare pentru pacientul cu acnee trebuie sa fie folosite de doua ori pe zi. În general, nu trebuie utilizate în acnee spume antiseptice sau sapunuri antibacteriene, pentru ca actioneaza doar la nivel superficial. La pacientul cu acnee vulgara nu se indica solutii alcoolizate sau cu diverse parfumuri, pentru ca agraveaza iritatia produsa de tratementele antiacneice. Produse foarte bune pentru un bolnav cu acnee sunt agentii de spalare cu benzoil peroxid, acid glicolic sau zinc, iar produsele de clatire trebuie sa fie apa calduta sau apa termala.

Se folosesc creme hidratante ne-comedogene (sa nu favorizeze dezvoltarea punctelor negre) dupa curatare cu rol de a reduce efectele iritative ale tratamentelor anti-acnee.

Machiajul la o pacienta cu acnee nu este interzis dar trebuie sa fie adaptat la tenul acneic, asa incat un fond de ten in trusa de cosmetice poate ascunde imperfectiunile unui ten afectat de acnee.

Protectia solara în acnee este indispensabila pentru a preveni puseele de acnee, asa incat trebuie aleasa o crema de fata cu SPF.

 
 
 

8 comentarii

8 gânduri despre „Acneea

  1. Buna ziua,
    Baiatul meu de 17 ani a fost diacnosticat cu acnee nodulo chist, si medicamentul prescris este minoz si isotrexingel.
    Am citit prescriptiile de la minoz si mi s-au parut destul de „dure” iar pretul acestui medicament este destul de mare.
    Spuneti-mi va rog, daca as putea inlocuii ac medicament cu un altul din gama tetraciclinei( in aceasta categ intra si acesta) ?
    Multumesc frumos pt raspuns.
    Luminita Coltan

    • Buna Luminita,
      Medicamentele specificate sunt foarte eficiente insa, intr-adevar au efecte adverse posibile extrem de periculoase.
      Tetraciclinele sunt eficiente pentru acnee moderata ( eritromicina, doxiciclina, minociclina etc.) insa, atentie! multe dintre ele sensibilizeaza pielea la razele soarelui, deci trebuie folosita in permanenta o crema solara, haine protectoare etc!!!!
      Multa sanatate si puteti vedea mai sus tratamente pentru acnee cu uleiuri esentiale.

  2. Eu m-am luptat cu acnee timp de 8 ani de zile, si am reușit sa scap după ce am găsit un medic foarte bun si un tratament excelent.
    Medicul mi-a dat sa îmi cumpăr împotriva acneei creme pe baza de 100% ulei pur de arbore de ceai( Tea Tree ) de la Thursday Plantation.
    După un timp de utilizare, efectele au început sa se vadă vizibil. Tenul meu a început sa devina mai curat, coșurile si punctele negre s-au uscat si treptat am scăpat complet de acnee.
    Doctorul mi-a zis ca studiile au aratat ca uleiul de arbore de ceai (tea tree) contine compusi antibacteriali si antimicrobiali care ajuta la distrugerea bacteriilor care dezvolta acnee. La mine a functionat foarte bine, le recomand mai departe

  3. Foarte bune aceaste produse anti-acnee de la Thursday Plantation. Le-am folosit si au dat rezultat.Deci le recomand si eu

Lasa un comentariu: