Home-made

Multe dintre noi consideram ca mastile de fata din produse naturale preparate in casa sunt de cele mai multe ori mai bune decat cele din comert, deoarece stim exact ce contin. Mastile reprezinta cel mai bun remediu pentru o piele tanara si catifelata. Pe langa proprietatile nutritive, aceastea hranesc si curata impuritatile fetei.

1. Masti pentru fata

Ten uscat

-Rade un castravete pe razatoare si amesetca piureul obtinut cu doua linguri de iaurt. Iaurtul poate fi inlocuit si cu smantana tinuta in prealabil la frigider. Aplica pasta obtinuta pe fata si pe gat si las-o 20 de minute sa actioneze. Apoi spala fata foarte bine cu apa calduta si tamponeaza-o cu un prosop curat.

 Ten gras

-Ai nevoie de doi morcovi mari, 2, 3 dovlecei si miere. Curata morcovii, apoi da-i pe razatoare astfel incat sa obtii un piure fin. Procedeaza la fel si cu dovleceii; pune amestecul obtinut intr-un vas si adauga o lingura de miere. Amesteca foarte bine ingredientele si aplica masca pe fata si pe gat. Las-o sa actioneze 20 de minute, apoi spala-te foarte bine cu apa calda.

Masca cu argila si suc de rosii are rezultate excelente pentru tenul seboreic sau pentru cel cu puncte negre. Se amesteca 1 lingura de argila cu 2 linguri de suc de rosii proaspete si se intinde pe fata. Se lasa 20 minute pe fata dupa care se clateste fata abundent. Masca cu argila si diverse sucuri de fructe se poate folosi de 2 ori pe saptamana si constituie un mijloc foarte eficient de ingrijire al tenului gras.

Pentru un ten cu tendinta de ingrasare se recomanda masca formata dintr-un amestec de albus de ou cu o lingurita de miere de albine. Se aplica pe ten si se lasa 15 minute dupa care se indeparteaza.

Cea mai folosita masca este cea compusa dintr-un albus de ou batut spuma la care se aduga o lingurita de zeama de lamaie. Masca ajuta la netezirea pielii si la inchiderea porilor.

Masti pentru riduri

Aplicati pe fata un amestec format din parti egale de suc proaspat de ananas si suc proaspat de mere Amestecul se aplica pe piele in fiecare zi si se lasa pe fata 15 minute. Este un remediu natural minunat pentru pielea uscata si ridata.

Banana este un remediu excelent anti-rid. Pasati un sfert de banana pana devine o pasta. Intindeti pasta pe toata fata si lasati sa actioneze 15 minute. Clatiti cu apa calda si apoi cu un jet de apa rece.

Cea mai buna masca antirid facuta in casa este cea pe baza de miere. Inmuiati o bucata de prosop in apa calda si tamponati fata pentru a deschide porii. Intindeti apoi mierea pe toata fata si lasati-o 30 de minute. Clatiti cu apa calduta si apoi cu apa rece pentru a inchide porii.

Intindeti felii de lamaie pe toata fata. Acest remediu va va ajuta sa scapati de riduri dar si de petele maronii.

Aplicati ulei de nuca de cocos in fiecare seara pe zonele ridate si masati usor pana ce uleiul intra bine in piele.

Curatati-va fata si gatul cu struguri! Sucul prospat de struguri curata foarte bine orice tip de ten si este un excelent demachiant homemade. Luati 2 struguri, spalati-i, scoateti- le samburii si frecati cu ei pielea fetei si a gatului. Clatiti cu apa rece.

Tratament puternic antirid homemade

Se iau 3 capsule de vitamina E si se storc intr-un bol mic. Se adauga 2 lingurite de iaurt natural simplu, ½ lingurita de miere si ½ lingurita de zeama de lamaie si se amesteca. Se aplica amestecul pe toata fata cu ajutorul unei dischete si se lasa sa actioneze timp de 10- 15 minute. Se clateste bine cu apa calduta.

Folositi un exfoliant o data pe saptamana pentru a curata pielea de celulele moarte.

Masati ridurile din jurul ochilor cu ulei de migdale. Faceti masaj in jurul ochilor in fiecare seara cu acest ulei.

Alte masti pentru ten ridat:

– 1 galbenus de ou + laptisor de matca (0,10g) – dupa indepartarea mastii se aplica pentru 5 minute o compresa calda urmata de una rece.

– Ceara (10g) + miere (10g) + suc de bulbi de ceapa (10g) + suc de bulbi de crin (10g).

Ceara se topeste pe baia de apa cu mierea pe urma se adauga sucurile.

– Brânza de vaci proaspata (3 lingurite) + miere (1 lingurita)

– Cartof fiert (100g) + 1 galbenus de ou + lapte.

Se freaca cartoful cu galbenusul de ou si se adauga putin lapte pâna la obtinerea unei paste omogene

Masti pentru tenul pistruiat, patat

– Brânza de vaci (2 linguri) + 1 galbenus de ou + apa oxigenata (1 lingurita)

– Drojdie de bere (20g) + tarâte de grâu (1 lingura) + suc de lamâie (3 linguri)

2. Creme hidratante

Crema de fata hidratanta facuta acasa pentru ten uscat

3 linguri de ulei de caise

3 linguri de ulei de avocado

3 linguri de ulei de migdale dulci

3 linguri de apa de trandafiri

3 linguri de ceara de albine

Intr-o craticioara emailata se pune ceara si uleiurile pe baie de apa, la foc mic pana ce se topeste ceara. Indata ce s-a topit se ia vasul de pe foc. Se adauga apa de trandafiri si se bate bine crema pana se raceste. Se pune intr-un borcanas inchis ermetic si se pastreaza la frigider

Crema hidratanta homemade cu aloe vera

2 linguri gel de aloe vera

½ lingurita de glicerina vegetala

3 picaturi de ulei de jojoba

6 picaturi de ulei esential la alegere

Se amesteca toate ingredientele si se pun intr-un borcan inchis ermetic. Se pastreaza la frigider. Crema se aplica pe fata in fiecare dimineata dupa demachiere si tonifiere.

Crema hidratanta homemade cu unt de cacao

2 linguri de unt de cacao

1 lingura de ceara de albine

2 linguri de ceara de emulsifiere

1 lingura ulei de migdale

4 linguri ulei de susan

Se topesc ingredientele pe o baie de apa amestecand continu. Cand ingredientele s-au topit, se da vasul deoparte si se amesteca pana crema se raceste complet. La sfarsit se adauga cateva picaturi de parfum. Se pastreaza la rece. Crema obtinuta asigura o hidratare foarte buna pielii.

 3. Creme de noapte

Crema de noapte nutritiva

Aveti nevoie de: 3 linguri de lanolina, 1 lingura ulei de floarea soarelui presat la rece, 1 lingura ulei de migdale, 1 lingura de ulei de lavanda.

Cum se procedeaza: Intr-un vas pus intr-un alt vas cu apa clocotita(la bain-marie) se topeste lanolina. Se adauga uleiul de migdale si uleiul de floarea soarelui si se omogenizeaza bine, bine amestecul. Luati vasul de la caldura si lasati-l sa se raceasca. Cand amestecul incepe sa se ingroasa, se adauga uleiul de lavanda si se amesteca. Se toarna crema intr-un borcan mic de sticla(sau intr-o cutie de crema mai veche spalata si uscata bine) si se lasa sa se raceasca complet inainte de a-i pune capacul. Este o crema care dupa ce va sta o noapte pe piele, o  va lasa fata moale si bine hranita.

Crema de noapte homemade cu ghimbir

Aveti nevoie de: 1 bucata de ghimbir(cam de 5cm), 2 lingurite ulei de susan, 2 lingurite ulei de caise, 2 lingurite ulei de vitamina E(din capsule), ½ ceasca de unt de cacao.

Cum procedam: Se rade gimbirul si se stoarce bin epste un bol de sticla sau ceramica pentru a scoate sucul. Pulpa ramasa se arunca. Se adauga in bol si restul ingredientelor. Bagati bolul la microunde cate 15 secunde si amestecati de fiecare data intre incalziri. Repetati procedeul pana se topeste untul de cacao. Mutati crema intr-un borcan de sticla curat si depozitati-l intr-un loc racoros.

Crema de noapte homemade pentru ten obosit

Este o crema pe care o puteti face in fiecare seara si are rezultate excelente pe tenurile obosite. Crema de noapte facuta in casa, proaspata, se aplica cu generozitate pe fata si pe decolteu.

Se amesteca ½ lingurita de smantana, ½ lingurita de suc prospat de lamaie si 1 lingurita de ulei de migdale. Se aplica amestecul pe fata si se lasa sa actioneze pana dimineata ca orice crema de noapte. Tenul devine luminos, asa cum isi doreste orice femeie.

4. Lotiuni demachiante

Ulei demachiant

Ingrediente: ulei de samburi de struguri – 50 ml, ulei de migdale dulci – 30 ml, ulei de argan – 20 ml, 2.5 ml Vitamina E

Se amesteca toate ingredientele, la rece, si se pastreaza intr-un recipient bine inchis, de preferinta la frigider. Acest ulei demachiant este necrutator cu machiajul, insa bland si delicat cu pielea. In timpul curatarii hidrateaza pielea in profunzime si o protejeaza de riduri.

Lotiune demachianta

1 lingura ulei de nuca de cocos

1 lingura ulei de masline extravirgin

1 lingura ulei de floarea soarelui presat la rece

2 linguri de piure de capsuni

2 picaturi de vitamina E

Intr-un bol mic de ceramica se amesteca uleiul de nuca de cocos cu uleiul de masline si uleiul de floarea soarelui. Se adauga apoi piureul de capsuni si vitamina E(vitamina E este un foarte bun conservant natural) si se omogenizeaza bine. Lotiunea catifeleaza pielea, o hidrateaza si curata machiajul. Se pastreaza la frigider intr-un borcan inchis ermetic pana se termina.

5. Uleiuri pentru ten

Se spune ca uleiurile din plante au o structura moleculara mai delicata decat cremele, motiv pentru care reusesc sa patrunda mult mai usor in piele, fara a obtura porii. In plus, la randul sau, prin glandele sebacee, corpul nostru produce propriile uleiuri. Deci, e evident ca un produs cu o structura asemanatoare este acceptat si absorbit cu mai multa usurinta de organism. Pentru rezultate optime, e bine ca pe durata noptii sa aplicati pe fata doar cateva picaturi de ulei vegetal (fara crema), in schimb, in timpul zilei, actiunea sa poate fi completata cu o crema hidratanta.

Uleiurile esentiale ideale pentru tenul normal: musetelul german, neroli, levantica, geranium, palmarosa,rosaotto. Totodata, apele florale sunt la fel de benefice fiind extreme de utile in ingrijirile cosmetice: apa de trandafiri, apa de musetel, apa de flori de tei, etc.

Uleiurile esentiale benefice pentru tenul uscat si sensibil: musetelul roman, geranium, levantica, iasomie, santal, patchouli, rozmarin, ylang-ylang, vetiver, melisa precum si ape florale de trandafir, geranium si melisa.

Uleiurile esentiale benefice tenului gras si mixt: busuioc, geranium, levantica, cedru, palmarosa, tea tree, ylang-ylang, bergamota, mirt, apa florala de verbena, apa florala de hamamelis. Toate acestea au rolul de a normaliza hiperactivitatea glandelor sebacee.

Pentru tenul matur putem folosi uleiurile esentiale de seminte de morcov, tamaie, santal, mir, patchouli, salvie, fenicul. Tamaia ajuta la atenuarea ridurilor, iar semintele de morcov revitalizeaza tenul.

Uleiul de masline – ingrijirea tenului uscat

Este potrivit pentru ingrijirea tenurilor deshidratate, calmeaza si hidrateaza pielea, patrunde in epiderma, ii confera un aspect fin, matasos si ii asigura aportul de colagen, intarzie aparitia ridurilor si a pielii care tinde sa-si piarda elasticitatea.

Uleiul de masline readuce stralucirea pe un ten ofilit prin aplicarea de comprese caldute pe frunte, obraji si tample. Dupa ceva timp compresele vor fi indepartate, iar pielea se va clati cu apa calduta. Efectul este mirific, pielea este moale, fina si mult mai curata, caci uleiul de masline curata in profunzime tenul de impuritati.

Creme antirid

Deshidratare, riduri, piele fara elasticitatea, toate acestea sunt caracteristicile unui ten ridat. Uleiul de masline poate sterge toate aceste semne ale imbatranirii de pe fata. Poate fi utilizat ca ingredientul de baza in masti home-made, absolut naturale si care folosite corespunzator pot face miracole.

O astfel de masca este cea din ulei de masline, ceara de albine si flori de la diverse plante medicinale. Florile (de galbenele, pelin, coada soricelului, patlagina) se fierb cu uleiul de masline si ceara de albine la foc mic, dupa ce a fiert se strecoara si se lasa la racit. Se foloseste o data la doua zile.

O alta masca este cea din ou (crud), miere, ulei de masline si sucuri de fructe si legume (pepene, lamaie, morcovi, castraveti), toate acestea se amesteca si se aplica pe tenul curat timp de 20/30 de minute. Procedeul se repeta de 3 ori pe saptamana.

Masca cu fructe

Mastile din fructe pot fi folosite in ingrijirea oricarui tip de ten conferind stralucire si asigurand nivelul optim de hidratare. Fructele si legumele sunt bogate in vitamine.

O astfel de masca este cea dintr-un sfert de banana, sucul de la o lamaie, o lingurita de ulei de masline si un pic de crema nutritiva. Toate acestea se amesteca pana ajung o pasta omogena. Masca se aplica pe ten dupa o demachiere si tonifiere in prealabil si se tine sa actioneze timp de 20/30 de minute, apoi se inlatura.

In ingrijirea tenului normal/mixt

Uleiul de masline se poate combina cu argila. Aceasta reechilibreaza secretia de sebum, dezinfecteaza tenul si asigura mineralele si vitaminele optime acestuia. Argila este folosita in tratamentul naturist pentru combaterea acneei si punctelor negre, lasa pielea fina, matasoasa si cu mai putine impuritati, in timp ce uleiul se ocupa de hidratare.

Se amesteca putina pulbere de argila cu un pic de ulei de masline pana cand arata ca o pasta si se tine pe ten 10 minute.

Uleiul de argan

Uleiul de argan, un ulei atat de pretios pentru pielea noastra, trebuie folosit cat mai des si in cat mai multe retete pentru ca pielea sa-si pastreze vreme indelungata tineretea si stralucirea. Supranumit si “Aurul Marocului”, uleiul de argan este uleiul cel mai rar din lume: pentru a obtine un litru de ulei, este necesara productia a circa 6 arbori Argania Spinosa. Uleiul pur nu contine niciun fel de substante chimice sintetice care ar putea irita pielea sensibila.

Datorita continutului sau ridicat de acizi grasi nesaturati, antioxidanti si vitamina E, Uleiul de Argan este un remediu foarte bun, fiind tot mai intens utilizat in industria produselor cosmetice. Unanim recunoscut ca un adevarat miracol anti-imbatranire, el are numeroase alte proprietati la fel de importante in diferitele tratamente cosmetice. Antioxidant puternic si emolient, regenerator si restructurant, antiinflamator si cicatrizant, Uleiul de Argan este absorbit rapid in piele si nu lasa urme. Este utilizat si in tratarea acneei.
 
 
 

5 comentarii

5 gânduri despre „Home-made

  1. Nu obisnuiesc sa imi prepar singura cremele de fata, penrtru ca nu ma pricep asa ca aleg sa imi cumpar o crema din comert. Acum folosesc crema de zi din gama DermaE si o sa ii raman fidela mult timp. Este foarte hidratanta, are o consistent usoara, intra repede in piele iar hidratarea este de durata. O recomand oricui

Lasa un comentariu: